Den Haag,
16
juni
2016
|
12:14
Europe/Amsterdam

AANSCHERPING GEDRAGSCODE TEGEN MISBRUIK BETAALDE SMS-DIENSTEN

De Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en handhaving van de gedragscodes voor sms- en mobiele internetdiensten (MID) in Nederland, heeft de sms-gedragscode aangescherpt. Het bestuur van de stichting wil met aanscherping van de regelgeving misverstanden rond de aankoop van betaalde sms-diensten voorkomen door de consument beter bewust te maken van handelingen die leiden tot aankoop.

Met de aanscherping van de gedragscode is het voor de consument meteen duidelijk dat er een betaalde sms-dienst wordt afgenomen. In plaats van te bevestigen met “OK”, moet de klant vanaf nu “BETALEN” terug sms’en. In het bevestigingsbericht komt bovendien te staan dat men een betaalverplichting aangaat en wat de verschuldigde kosten zijn. Daarnaast is het bevestigingsbericht uitgebreid met informatie over hoe en waar de gebruiker zich kan afmelden zodat de betaalverplichting vervalt. Tevens krijgt het Loket Handhaving van de Stichting Gedragscode Mobiele Diensten meer bevoegdheden om de naleving van de code te handhaven. Het loket kan het stopzetten van de betalingen versnellen en misbruik beboeten.

Begin dit jaar steeg het misbruik van betaalde sms-diensten behoorlijk. Aanbieders van malafide sms-betaaldiensten worden steeds vindingrijker in hun praktijken. Consumenten en telecombedrijven hebben hier veel last van: consumenten doordat ze ongewild of onbewust op kosten worden gejaagd en providers doordat hun klanten klagen over onverwachts hoge facturen. De betaalde sms-diensten worden via de factuur van de telecomprovider in rekening gebracht. In veel gevallen worden consumenten geheel of gedeeltelijk gecompenseerd.

De tekst van de sms-gedragscode van de Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten is te vinden op www.payinfo.nl onder Gedragscode.

----------------------

Voor meer informatie: Judith Thompson-Sepmeijer, voorzitter Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten, werkend bij T-Mobile: [06-81007321 en judith.thompson-sepmeijer@t-mobile.nl]

----------------------