Den Haag,
26
september
2017
|
10:35
Europe/Amsterdam

Ben en KNGF Geleidehonden maken smartphonegebruikers bewust van ‘tijdelijke blindheid’ in het verkeer

Afgeleide smartphonegebruikers problematisch voor mensen met een visuele beperking

Afgeleid raken door je smartphone in het verkeer zorgt ervoor dat er ‘inattentional blindness’ optreedt; een onbewuste, tijdelijke blindheid voor je omgeving. Deze onbedoelde blindheid zorgt ervoor dat steeds meer voetgangers niet zien wat er om hen heen gebeurt en daardoor zichzelf en anderen in gevaar brengen. Ben en KNGF Geleidehonden slaan de handen ineen om mensen bewust te maken van dit fenomeen en roepen op: BennieBlind. 

In de campagnevideo van Ben staat geen blindengeleidehond, maar ‘afgeleidehond’ Bennie centraal. Een speciale geleidehond voor zijn totaal afgeleide baasje. Een grappige vondst met een serieuze ondertoon, om vooral voetgangers bewust te maken van hun smartphonegebruik in het verkeer.

KNGF Geleidehonden
KNGF Geleidehonden zag direct heil in een samenwerking met Ben omdat ook mensen met een visuele beperking veel hinder ondervinden van smartphones in het verkeer.

Monique Velten van KNGF Geleidehonden: ‘Wij zijn deze samenwerking aangegaan omdat het een maatschappelijk probleem is waar ook onze doelgroep mee te maken heeft. Blinde en zeer slechtziende mensen kunnen niet anticiperen op iemand die is afgeleid door zijn smartphone. Ook de speciaal getrainde geleidehonden kunnen moeilijk rekening houden met deze onvoorspelbare obstakels. We trainen natuurlijk geen ‘afgeleidehonden’, dat is de knipoog in de campagne. Het zou wat zijn als dat echt nodig is. Het is ontzettend belangrijk dat je zelf bewust bent van je omgeving als je je in het verkeer begeeft. Ga er niet vanuit dat anderen wel op jou letten, want soms kunnen ze dat gewoon niet.”

Lespakket voor basisscholen
Voor Ben is BennieBlind een toevoeging aan een reeks campagnes die mensen laat stilstaan bij hun veelvuldige smartphonegebruik. Aan tafel, in gezelschap, en nu logischerwijs ook in het verkeer. Vanuit het oogpunt ‘jong geleerd is oud gedaan’, wordt er een lespakket voor groep 7/8 van de basisschool beschikbaar gesteld.

“Ben voelt een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij dit onderwerp en pakt dit op een Ben-eigen manier aan”, zegt Kaspar van den Berg van Ben. “Je smartphone is niet het belangrijkste in je leven, al helemaal niet in het verkeer. Dat willen we vooral jongeren met hun eerste smartphone en hun ouders meegeven. Daarom besteden we in het BennieBlind-lespakket aandacht aan ‘onbedoelde blindheid’ met informatie, discussiepunten en een klassenspel.”

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en het lespakket kijk je op: www.ben.nl/bennieblind. Videobeelden zijn tevens op aanvraag beschikbaar, neem daarvoor contact op met pers@t-mobile.nl