Den Haag,
08
juni
2016
|
18:09
Europe/Amsterdam

T-MOBILE DEMONSTREERT VOOR HET EERST NARROWBAND-IOT IN NEDERLAND

Samenvatting

T-Mobile heeft vandaag, woensdag 8 juni, voor het eerst in Nederland de nieuwe NarrowBand-IoT (NB-IoT) technologie in samenwerking met Huawei. NB-IoT is een zogenaamde Low Power Wide Area-techniek die op een efficiënte wijze sensoren met het internet verbindt. Tijdens het Smart-City event wordt als voorbeeld van de werking van NB-IoT een oplossing voor ‘smart parking’ getoond, die gebruik maakt van NB-IoT.

“Deze techniek omvat al het goede van Low Power Wide Area technieken als SigFox and LoRa. Daarbij kan je denken aan lage hardware-kosten en laag stroomverbruik, maar wel met de voordelen van een industriestandaard zoals een betrouwbaar spectrum en universele toepasbaarheid”, aldus Richard Marijs, Technology Strateeg bij T-Mobile. “Deze techniek kan relatief simpel geactiveerd worden op ons T-Mobile netwerk, waarbij we naast 3G en 4G gebruikt maken van de 900MHz band. Wij kunnen hiermee in een zeer korte tijd NB-IoT landelijk activeren op zo’n 12 duizend antennes in Nederland.”

Oneindig veel toepassingen
Michiel Huisken, Manager Innovatie: “T-Mobile maakt gebruik van de strategische kennis van ons moederbedrijf Deutsche Telekom, die een uitgebreide ervaring met IoT-oplossingen in de automobielindustrie, de gezondheidszorg en industriële automatisering heeft. Het aantal toepassingsmogelijkheden van NB-IoT is oneindig en de gebruikskosten zijn relatief laag. Daarbij zit de waarde van IoT niet alleen in het verbinden van dingen via het internet. Ook het combineren van informatie uit verschillende sensoren in de industrie en logistiek heeft grote mogelijkheden voor het efficiënter inrichten van processen.”

Stoeptegels met parkeersensor
Een aansprekend voorbeeld van een IoT-toepassing zijn stoeptegels voorzien van een parkeersensor, ingebouwd op alle publieke parkeerplaatsen in een grote stad waarbij bezoekers eenvoudig via een app kunnen ziet waar een plekje vrij is. Tegelijk krijgt de gemeente informatie over het gebruik van parkeerplaatsen en kan hier beleid op afstemmen. En deze informatie kan ook weer gebruikt worden voor onderzoekers naar verkeersgedrag.

Co-creatie
T-Mobile wil het bouwen van toepassingen doen in co-creatie met klanten en andere geïnteresseerde marktpartijen. In de komende maanden organiseert de provider de zogenaamde Cook&Hack-sessies. Michiel Huisken: “Tijdens dit soort co-creatie sessies delen wij onze netwerkkennis en ontdekken we met marktpartijen wat IoT voor ons en onze klanten kan betekenen. Het doel is om eerst van elkaar te leren alvorens we iets gaan bouwen.”