Den Haag,
22
november
2022
|
10:01
Europe/Amsterdam

KPN, T-Mobile en Vodafone introduceren Mobile Connect beveiligingsdiensten

Betere beveiliging van digitale kanalen en voorkomen fraude

KPN, T-Mobile en Vodafone gaan hun strijd tegen online fraude intensiveren met de introductie van Mobile Connect voor digitale dienstverleners.  Mobile Connect bestaat uit een aantal diensten voor nummerverificatie en extra bescherming tegen accountovername. Het zorgt ervoor dat klanten van digitale dienstverleners, zoals bijvoorbeeld banken en webwinkels, eenvoudig en veilig kunnen inloggen en transacties kunnen doen. Ook zijn gebruikers met hun mobiele telefoon beter beschermd tegen identiteitsfraude.

Als gevolg van onder andere COVID-19 is de gemiddelde Nederlander veel meer online gaan winkelen, thuiswerken en social media gaan gebruiken, met een forse toename van het internetverkeer tot gevolg. Maar ook cybercriminelen spelen in op deze trend en gaan steeds geraffineerder en geavanceerder te werk. Online fraude in Nederland neemt toe met een steeds grotere maatschappelijke impact.

De Nederlandse telecomaanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile vinden het belangrijk dat consumenten op een veilige manier gebruik kunnen blijven maken van het internet. Binnen de Vereniging COIN werken ze samen aan de bestrijding van online fraude en  cybercriminaliteit. Deze nieuwe mobiele beveiligingsdiensten, gebaseerd op de internationale Mobile Connect standaard, zijn vanuit deze samenwerking ontstaan.

Met de nummerverificatie diensten kunnen banken en webwinkels maar ook andere digitale dienstverleners eenvoudig gebruikers laten inloggen en hun gegevens verifiëren. Zo is het mogelijk om op basis van het mobiele telefoonnummer de gegevens van een gebruiker bij de betreffende telecomprovider te controleren op juistheid. Dankzij de extra bescherming tegen accountovername wordt duidelijk wanneer een nieuwe simkaart recent is uitgegeven. Daarmee ontstaat een extra beveiliging waarmee doeltreffend sim-swap fraude kan worden tegengegaan. Bij deze vorm van fraude zetten criminelen veelal door de identiteit van de gebruiker te vervalsen het telefoonnummer over op een andere simkaart, zonder dat de gebruiker dit doorheeft.

De Mobile Connect beveiligingsdiensten voldoen aan de AVG/GDPR wet- en regelgeving en zijn ook in het buitenland beschikbaar. Meer informatie over de beschikbare Mobile Connect diensten vindt u op https://coin.nl/mobileconnect.