Den Haag,
09
mei
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

T-Mobile Nederland presenteert sterke cijfers eerste kwartaal 2019

T-Mobile presenteert de eerste resultaten van de nieuwe organisatie die na de overname van Tele2 Nederland (‘Tele2’) op 2 januari 2019 is ontstaan. Het vernieuwde T-Mobile is voor 75 procent in handen van Deutsche Telekom en voor 25 procent van Tele2 Zweden. Door deze overname kan T-Mobile Nederland baanbrekende proposities blijven bieden, lange-termijn investeringen doen om het netwerkleiderschap te behouden en de concurrentie op de Nederlandse telecommarkt vergroten.

T-Mobile Nederland biedt nu aan in totaal 5,4 miljoen gebruikers, de beste mobiele ervaring en biedt vaste diensten aan een klantenbestand van 557.000. De financiële resultaten van Tele2 over het eerste kwartaal zijn na de overnamedatum volledig opgenomen in de geconsolideerde kwartaalcijfers, evenals de voorlopige effecten van de toewijzing van de aankoopprijs, wat resulteert in:

  • Aantal mobiele gebruikers (SIM's) stijgt naar 5,4 miljoen, waarvan 4,95 miljoen postpaidgebruikers, een groei van 1,61 miljoen postpaidklanten
  • Aantal vaste klanten meer dan verdubbeld tot 557.000
  • Totale omzet jaar-over-jaar groeit naar € 461 miljoen (+ 49%)
  • EBITDA aangepast na lease* (‘AL’) jaar-over-jaar stijgt naar € 123 miljoen (+18%), positief beïnvloed door de consolidatie van Tele2, de eenmalige effecten van de toewijzing van de aankoopprijs en operationele verbeteringen.

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: “In dit eerste kwartaal als geïntegreerde onderneming hebben we ons volledig gericht op het verwelkomen van onze nieuwe medewerkers en zijn we snel van start gegaan met de bouw van de nieuwe organisatie. Ik ben heel blij met het feit dat ons leadershipteam volledig is geïnstalleerd. Hierdoor kunnen we onze commerciële klantenfocus behouden, zoals terug te zien is in de resultaten. Naast zeer goede resultaten in het eerste kwartaal wordt het zichtbaar dat we onze strategie en beloften gaan waarmaken en de uitdager in de markt zijn.“

Per 1 januari 2019 heeft T-Mobile zijn activa op het gebied van mobiele telecommunicatietorens overgedragen aan de nieuw opgerichte GD Towers-divisie binnen het operationele segment Group Development van Deutsche Telekom.De gerapporteerde vergelijkende waarden zijn niet aangepast als resultaat van deze overdracht of de overname van Tele2. De gerapporteerde cijfers over het eerste kwartaal van 2019 zijn inclusief de bovengenoemde effecten.

 Organische**groei in het eerste kwartaal in zowel mobiel als vast:

  • Totale omzetgroei jaar-over-jaar +2,6%
  • Groei EBITDA (AL) jaar-over-jaar +26%
  • Totaal netto groei klantenbestand 78.000, waarvan 71.000 mobiel en 7.000 vast

Netwerk leiderschap

T-Mobile Nederland heeft het meest bekroonde netwerk in Nederland. Het netwerk is niet alleen voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot best geteste netwerk in de P3 Mobile Benchmark test. Met een score van 977 van de 1000 punten heeft het netwerk opnieuw 's werelds hoogste score ooit behaald. Het netwerk van T-Mobile is volgens Open Signal ook het snelste netwerk in Nederland. T-Mobile biedt de hoogste snelheden voor zowel uploaden als downloaden en overschrijdt als eerste provider in Europa een gemiddelde snelheid van 50 Mbps.

Søren Abildgaard: “We hebben ook een overeenkomst gesloten met Den Haag om partner te worden in het realiseren van de ambities van de stad om een Smart City te worden. Samen gaan we onderzoeken hoe we inwoners, studenten en bedrijven optimale toegang kunnen bieden tot 5G en hoe we innovatie in Den Haag kunnen stimuleren. Na de fantastische resultaten bij de P3-netwerktest is ons netwerk meer dan klaar voor de landelijke uitrol van 5G in 2020.”

* EBITDA Aangepast na lease (AL): Vanwege de toepassing van IFRS 16 – worden onze operationele prestaties gemeten aan de hand van EBITDA aangepast na lease (EBITDA AL) in plaats van EBITDA. Bij het bepalen van EBITDA AL wordt de EBITDA aangepast door de afschrijving van gekapitaliseerde gebruiksrechten en rentekosten voor de opgenomen leaseverplichtingen.

** Organisch: cijfers voor vorig jaar, aangepast voor de overname van Tele2, de de-consolidatie van de activa van de mobiele telecommunicatietorens en IFRS 16