Den Haag ,
11
september
2014
|
15:00
Europe/Amsterdam

Resultaten Ookla tests: nieuwe T-Mobile netwerk is gemiddeld sneller

  • Mobiele 4G-netwerk is gemiddeld sneller.
  • T-Mobile lanceert voor zomer 2015 4G op 900-band voor nog beter bereik.
  • T-Mobile gaat maximale snelheden 4G verhogen.

T-Mobile klanten hebben gemiddeld genomen de hoogste 4G-snelheden in de gebieden waar T-Mobile haar netwerk heeft vernieuwd. Dit blijkt uit onze analyse van de resultaten van onafhankelijke OOKLA snelheidstesten die in de periode 1 januari tot 1 september 2014 door consumenten zijn uitgevoerd. Eind dit jaar heeft ruim 70% van de klanten van T-Mobile de beschikking over 4G, waaronder de top 20 stedelijke gebieden. Bovendien kondigt T-Mobile aan 4G op de 900-band nog voor de zomer van 2015 te introduceren waardoor het bereik binnenshuis nog verder zal verbeteren. Ten slotte gaat T-Mobile de maximale snelheden van 4G later dit jaar verhogen.

Mark Klein, CEO T-Mobile Netherlands: “In de aanloop naar de frequentieveiling van 2012 hebben wij ons de ambitie ten doel gesteld om het best mogelijke netwerk in Nederland voor onze klanten te bouwen. Nu de eerste halfjaarresultaten van het nieuwe netwerk bekend zijn, kan ik niets anders zeggen dan dat we meer dan tevreden zijn. Klanten die gebruikmaken van het nieuwe netwerk zijn 19% loyaler en veel tevredener over het netwerk. Het aantal netwerkklachten is in deze gebieden met 35% gedaald en vertoont bovendien een duidelijk dalende trend.”

Resultaten Ookla tests: In 4G dekkingsgebied is netwerk T-Mobile gemiddeld sneller

OOKLA is marktleider op het gebied van consumentensnelheidstests. Maandelijks worden 90.000 tests uitgevoerd door consumenten die de snelheid van hun eigen mobiele operator meten via de OOKLA app. Uit onze analyse van OOKLA tests in de periode 1 januari tot 1 september 2014 blijkt dat het nieuwe netwerk van T-Mobile momenteel als gemiddeld sneller uit de bus komt op 4G. Klanten profiteren van deze gemiddeld hogere snelheid en kunnen bijvoorbeeld nog sneller filmpjes in HD bekijken.

Frequenties en apparatuur

Volgens Lampros Iskos, CTO bij T-Mobile Netherlands, zijn de uitstekende resultaten te danken aan een uitgebalanceerde combinatie van de juiste frequenties, apparatuur en de hoge antennedichtheid. Iskos: “Mobiel internet draait nu en in de toekomst om het beschikbaar hebben van voldoende capaciteit om aan de explosieve vraag naar data te kunnen voldoen. T-Mobile beschikt sinds de frequentieveiling van 2012 over veruit het  grootste volume, aaneengeschakeld, in zowel het hoge 1800mhz spectrum als lage 900Mhz spectrum. Daarnaast wordt de kwaliteit bepaald door de hoogste antennedichtheid (bijna 5.000) in Nederland en het feit dat we de netwerkapparatuur volledig vervangen met de meest moderne techniek. De huidige onafhankelijke testen door mobiele telefoongebruikers laten zien dat we momenteel gemiddeld de hoogste snelheden noteren met ons nieuwe netwerk. Dit bewijst voor mij dat we de juiste strategie hebben om onze ambities te verwezenlijken.”

Beschikbaarheid

Het nieuwe netwerk is momenteel nog niet overal beschikbaar in Nederland. Iskos: “Doordat T-Mobile ervoor heeft gekozen om alle bijna 5.000 antennes te voorzien van nieuwe technologie duurt de uitrol langer, maar eind 2015 zal T-Mobile landelijke dekking hebben. Een kwaliteitsnetwerk bouwen voor nu en in de toekomst kost echter nu eenmaal tijd. Tegen het einde van het jaar zal het nieuwe netwerk voor meer dan 70% van de klanten beschikbaar zijn, waaronder de 20 grootste stedelijke gebieden.”

Verhoging maximale snelheden 4G

Om meer klanten te laten profiteren van het supersnelle 4G-netwerk verhoogt T-Mobile later dit jaar de maximale snelheden van 4G. Binnenkort wordt meer bekend gemaakt over de precieze details en ingangsdatum.

2015: verdere verbeteringen

T-Mobile biedt alle klanten met een abonnement gratis toegang tot 4G in de gemoderniseerde gebieden en eerder werd de 3G-dekking al fors verbeterd door onder andere de lancering van UMTS900. In 2015 komt daar ook 4G op de 900-band bij waarmee T-Mobile voor de zomer volgend jaar zal beginnen. Hierdoor zullen klanten een nog betere binnenhuisdekking ervaren. De meeste klanten profiteren daar direct van want veruit de meeste toestellen is al geschikt voor deze technologie.