Den Haag,
15
mei
2017
|
07:11
Europe/Amsterdam

T-Mobile biedt doorbraak voor groei Internet of Things in Nederland

Wereldprimeur; T-Mobile biedt in Nederland landelijk dekkend Internet of Things netwerk met NB-IoT

Samenvatting
  • T-Mobile voorziet als eerste operator heel Nederland van de wereldwijde standaardtechnologie voor Internet of Things netwerken: NB-IoT.
  • Toekomstvaste standaard voor IoT-netwerken gaat zorgen voor een snelle groei van het aantal Internet of Things toepassingen.
  • Uitzonderlijke dekking door de kracht van het NB-IoT netwerk maakt Internet of Things innovaties mogelijk, denk aan slimme sensoren in de weg die gladheid monitoren, die werken aan het spoor veilig maken, die een storing aan de wasmachine doorgeven of die tijdig dijkverzakkingen signaleren.

Den Haag - T-Mobile biedt als eerste operator in Nederland vanaf eind mei een landelijk dekkend Internet of Things netwerk op basis van NB-IoT technologie. NB-IoT staat voor NarrowBand Internet of Things en is een wereldwijd vastgestelde standaardtechnologie voor Internet of Things netwerken die in razend tempo terrein wint op andere netwerktechnologieën. Deze standaard maakt het voor bedrijven en startups zeer aantrekkelijk om op grote schaal toepassingen en sensoren te gebruiken en op het T-Mobile netwerk aan te sluiten. Bovendien heeft dit NB-IoT netwerk een zeer krachtige dekking om gegevens van Internet of Things-toepassingen perfect te ontvangen.

Het aantal apparaten, machines en sensoren dat wereldwijd wordt aangesloten op het Internet of Things groeit komende jaren bijna exponentieel. Van 6,5 miljard apparaten in het afgelopen jaar, naar 50 miljard in 2020. De wereldwijde NB-IoT standaard speelt een belangrijke rol in deze groeiversnelling, omdat bedrijven hiermee zekerheid hebben dat hun innovaties en producten straks overal toepasbaar zijn. Met de landelijk dekkende introductie van NB-IoT door T-Mobile wordt Internet of Things grootschalig en economisch lucratief voor de vele bedrijven die op dit netwerk hebben gewacht.

Superieure netwerktechnologie

T-Mobile activeert het NB-IoT netwerk de komende weken in het hele land. Door de superieure techniek van het mobiele netwerk kan dit in zeer hoog tempo. T-Mobile heeft haar netwerk toekomstgericht gebouwd, zodat nieuwe standaarden voor mobiel, Internet of Things en 5G efficiënt kunnen worden ingevoerd. Het zogenoemde SRAN netwerk van T-Mobile maakt het mogelijk om nieuwe netwerktechnologie, zoals NB-IoT, als een software-update toe te voegen. T-Mobile heeft het best geteste mobiele netwerk van Nederland en gebruikt de mastdichtheid en de kracht van dit netwerk ook voor NB-IoT. Bovendien maakt deze technologie gebruik van de eigen frequenties van T-Mobile waardoor anderen het niet kunnen storen. Hierdoor is de techniek overal betrouwbaar, beveiligd en langdurig inzetbaar. NB-IoT is een zogenaamde Low Power Wide Area-techniek die op efficiënte wijze apparaten en sensoren met het internet verbindt. De kosten van de hardware en het stroomverbruik zijn zeer laag, terwijl de kracht van het signaal tot tien keer zo sterk is als dat van GSM.

Eindeloze toepassingsmogelijkheden

Doordat het netwerk landelijk dekkend is en speciaal is ontwikkeld om verbinding te maken op moeilijke plekken, zoals in industriële gebouwen of afgelegen gebieden kunnen slimme sensoren overal worden ingezet. Bijvoorbeeld voor dijkbewaking. Met de huidige technologie is het bijna niet haalbaar en erg duur om elke 100 meter een sensor in een dijk te plaatsen. Met NB-IoT is dit wel mogelijk en kan veel nauwkeuriger de dijk in de gaten worden gehouden. Of door slimme devices in het wegdek te plaatsen wordt het mogelijk om heel gericht te signaleren waar gladheid ontstaat. Die informatie maakt strooiwagens efficiënter en kan worden gekoppeld aan auto’s en route apps die bestuurders een waarschuwing geven.

Michiel Huisken, bij T-Mobile verantwoordelijk voor alle Internet of Things activiteiten: “Het IoT netwerk van T-Mobile biedt Nederlandse bedrijven een absolute voorsprong in de wereld om hun innovatieve Internet of Things toepassingen te ontwikkelen en op grote schaal, overal in het land te gebruiken.”

Kansen vergroten door samenwerking

De snel groeiende invloed van Internet of Things op het dagelijks leven creëert zakelijke en maatschappelijke kansen. T-Mobile speelt hierop in door fors te investeren in samenwerking met partijen die deze kansen omzetten in concrete IoT toepassingen. Om dit aan te jagen, biedt T-Mobile naast het NB-IoT netwerk ook technische ondersteuning en begeleiding van netwerkexperts aan bedrijven en startups zodat zij maximaal gebruik kunnen maken van de netwerkmogelijkheden. Bovendien brengt T-Mobile bedrijven en disciplines bij elkaar die elkaar nodig hebben om een IoT oplossing te realiseren. Dit gebeurt onder andere tijdens de bijeenkomsten die T-Mobile door het hele land organiseert, waar iedereen die een Internet of Things case wil starten, kan leren over de mogelijkheden van NB-IoT en van de ervaringen van anderen.”

Huisken: “Veel ontwikkelaars, startups en grote bedrijven hebben zich gemeld om hun producten te verbinden door middel van NB-IoT. T-Mobile begeleidt op dit moment diverse koplopers die oplossingen op het NB-IoT netwerk aan het testen zijn en brengt partijen bij elkaar die samen slimme samenwerkingen aangaan. Dit is waar de ‘innovators’ die bezig zijn om Internet of Things toepassingen te ontwikkelen op zaten te wachten.”

Boilerplate

Over T-Mobile Nederland

Met 3,7 miljoen gebruikers is T-Mobile Nederland, onderdeel van Deutsche Telekom, één van de grootste aanbieders van telecommunicatie voor consumenten en zakelijke klanten. T-Mobile biedt klanten op eenvoudige en aantrekkelijke wijze toegang tot telecommunicatiediensten en is vooruitstrevend op het gebied van mobiel internet. T-Mobile Nederland voert de merken T-Mobile, Ben en KNIPPR. Het mobiele netwerk van T-Mobile is in 2016 en 2017 door P3 uitgeroepen tot het best geteste netwerk van Nederland.