Den Haag,
21
oktober
2020
|
14:56
Europe/Amsterdam

T-Mobile en Primevest Capital Partners handhaven bezwaar tegen tweede glasvezelnetwerk in Regentessekwartier Den Haag

Den Haag, 21 oktober 2020 – De voorzieningenrechter in Rotterdam staat de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier in Den Haag voorlopig toe. Het verzoek het instemmingsbesluit hiertoe op te schorten is afgewezen. T-Mobile en Primevest Capital Partners zijn teleurgesteld met deze uitspraak. De rechter erkent wel dat beter onderzoek door de gemeente Den Haag noodzakelijk was, maar vindt opschorting van het instemmingsbesluit te ver gaan. T-Mobile en Primevest zetten de bezwaarschriftprocedure tegen het besluit van de gemeente Den Haag door.

T-Mobile en Primevest spanden deze rechtszaak aan vanwege de aanleg van een dubbel glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier. Dit tweede netwerk bedreigt de kwaliteit en dienstverlening van T-Mobile aan haar klanten. Het netwerk dat T-Mobile samen met Primevest hier vorig jaar aanlegde wordt ‘begraven’ onder de kabels van KPN. De uitspraak van de rechter heeft dit niet voorkomen.

Gemeenten moeten verplicht onderzoek doen
Met deze rechtszaak probeerden Primevest en T-Mobile niet alleen toegang te houden tot hun eigen glasvezelkabels, ook wilden zij aantonen welke juridische mogelijkheden gemeenten hebben om op te treden tegen partijen die overtollige infrastructuur aanleggen en de kwaliteit van het al aanwezige glasvezelnetwerk bedreigen.

Pieter de Klein, directeur strategie van T-Mobile: “We zijn blij dat de rechter vindt dat de gemeente beter en meer onderzoek had moeten doen. Dat is een belangrijke uitspraak voor de toekomst. Gemeenten zullen voortaan de impact van een tweede glasvezelnetwerk op al bestaande infrastructuur zorgvuldig moeten onderzoeken alvorens zij instemmen. Dat is hier niet gebeurd.”

T-Mobile en Primevest blijven bij ACM en het ministerie van Economische zaken aandringen op duidelijkere regelgeving. Alleen zo kan snellere aanleg van glasvezel in Nederland worden gerealiseerd.

Open Acces model
T-Mobile wil dat iedereen in Nederland toegang krijgt tot razendsnel internet. Daarom is zij samen met Primevest bezig met de aanleg van glasvezelnetwerken juist op plekken waar dat nu nog niet beschikbaar is. In alle gevallen hanteert T-Mobile een zeer aantrekkelijk open acces model. Dat betekent dat concurrenten eenvoudig en goedkoop gebruik kunnen maken van dit netwerk. Ook KPN kan gebruikmaken van de kabels in het netwerk van Primevest en T-Mobile en op basis daarvan eigen glasvezeldiensten aanbieden. KPN is tot nu toe niet in gegaan op de herhaalde uitnodiging hiertoe. Naast het netwerk voor 33.000 huishoudens in Segbroek, werken Primevest en T-Mobile nu aan de aanleg van glasvezel in de Haagse wijk Loosduinen en Eindhoven. Binnenkort worden nieuwe locaties aangekondigd.