Den Haag,
24
maart
2015
|
10:51
Europe/Amsterdam

T-Mobile leidt eigen Drone-piloot op

Samenvatting
  • Drones ingezet ter inspectie en verbetering van mobiel netwerk

  • Werken met drones bespaart tijd en geld, is efficiënter en veiliger

  • T-Mobile schaft eigen drone aan

Den Haag, 24 maart 2015 - Telecomprovider T-Mobile gaat als eerste Europese provider drones inzetten voor de inspectie van haar antenne-installaties. Dat bespaart tijd en geld. Ook is het werken met drones veiliger en efficiënter.

Een eigen piloot opleiden is uniek in de telecomwereld; bedrijven die drones inzetten voor hun bedrijfsvoering, huren deze piloten in. Hiermee onderschrijft T-Mobile dat drones structureel ingezet gaan worden voor haar bedrijfsvoering. Medio juli zal de T-Mobile piloot met de eigen drone de eerste van de ruim 5000 antenne-installaties gaan inspecteren.

4G

T-Mobile werkt hard om het beste mobiele netwerk in Nederland neer te zetten. Ruim een miljoen klanten van T-Mobile maakt dagelijks gebruik van het 4G-netwerk. Dit aantal zal in 2015 naar verwachting in rap tempo blijven stijgen, zodra T-Mobile landelijke dekking heeft. Met deze stijging van datagebruik stijgt het aantal benodigde antennes en moeten dus meer antennes geïnspecteerd worden. Met bijna 5000 antennelocaties heeft T-Mobile de dichtste antennedekking van alle aanbieders. Lampros Iskos, Technisch Directeur van T-Mobile: “Het gaat om de kwaliteit van ons netwerk. We werken aan een compleet vernieuwd hoogwaardig netwerk met een enorme capaciteit, dat klaar is voor uitzonderlijke datagroei in de toekomst. Stabiliteit van ons netwerk is heel belangrijk en dat begint met de perfecte staat van de antennekabels en antennes.”

Pilot

De resultaten van de eerste pilot in het stadion van FC Utrecht waren zeer bemoedigend. Jeffrey Leentjes, netwerkspecialist van T-Mobile: “Normaal gesproken zou het een week duren om met een hoogwerker de juiste foto’s te maken van de speciale stadionantennes en antennemasten en de controles hierop te doen. Nu vloog de drone in 15 minuten rond het stadion en de mast en maakten we de juiste beelden ter controle.” Het inzetten van drones kent veel voordelen; het bespaart tijd en geld; werken met drones is veiliger dan werken met een hoogwerker; drones zijn milieuvriendelijk en kunnen in veel weertypes ingezet worden, in tegenstelling tot hoogwerkers.

Ontheffingen

Een beperkende factor in het vliegen met drones zijn de ontheffingen. Nu moet er voor elke vlucht toestemming worden gevraagd bij de Luchtvaart Autoriteit. T-Mobile is optimistisch gestemd over de eerste stappen die genomen zijn door de European Aviation Community om Europese regulering over drones mogelijk te maken.