Den Haag,
13
mei
2015
|
08:00
Europe/Amsterdam

T-Mobile presenteert resultaten eerste kwartaal 2015

Samenvatting
  • EBITDA-marge en cash blijven op goed niveau
  • Toenemende concurrentie zorgt voor lagere omzet
  • Versnelde uitrol 4G-netwerk en stijging datagebruik
  • Focus op groei abonnementen in budgetmarkt en zakelijke markt

 

T-Mobile heeft zowel de EBITDA-marge als cash op een goed niveau weten te houden. In het eerste kwartaal van 2015 steeg de EBITDA-marge licht ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 van 37,7 procent naar 38,4 procent. De totale omzet is door de toenemende concurrentie in het eerste kwartaal van 2015 gedaald. Het aantal abonnees daalde ook licht in het eerste kwartaal. De uitrol van het landelijke 4G-netwerk verloopt voorspoedig, waardoor het in oktober 2015 landelijk dekkend is.

Mark Klein, CEO T-Mobile Nederland: ‘We zijn tevreden over het feit dat de goede winstgevendheid zich ook in het eerste kwartaal van 2015 heeft doorgezet. Onze focus op hoogwaardige klanten en kostenbeheersing blijven zorgen voor een stabiele EBITDA-marge en goede winstgevendheid. We zijn echter niet tevreden met de ontwikkeling van ons klantenbestand. In het eerste kwartaal is het aantal abonnees met 12.000 licht gedaald. Investeringen in ons 4G-netwerk, persoonlijke services, nieuwe producten en de focus op de budget- en zakelijke markt zullen deze trend gaan ombuigen.”

Dalende omzet door prijsdruk

De totale omzet daalde in het eerste kwartaal met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Een deel hiervan is toe te wijzen aan de verkoop van Simpel en het beëindigen van de samenwerkingsverbanden met MTV Mobile en *Bliep. Indien deze factoren buiten beschouwing worden gelaten is de omzet in het eerste kwartaal met zo’n 6 procent gedaald. Dit is met name toe te wijzen aan prijsdruk ten gevolge van de toegenomen concurrentie op de Nederlandse markt.

Baanbrekende proposities

T-Mobile investeert fors in innovatieve en baanbrekende proposities. Zo werd in het eerste kwartaal van 2015 ‘Stel Samen &Stel Bij’ gelanceerd. Met deze propositie kunnen klanten binnen de contractperiode hun telefoon- of datalimieten maandelijks bijstellen of zelfs uitzetten. Ook kunnen T-Mobile klanten in Europa vanuit hun bundel bellen tegen Nederlandse tarieven. Naast deze innovaties in het premiumsegment van de consumentenmarkt investeert T-Mobile dit jaar in de verbetering van haar positie op de budgetmarkt met het merk Ben. Tevens wordt er op de zakelijke markt in nieuwe producten geïnvesteerd en wordt meer slagkracht aan sales en marketing toegevoegd. Klein: “We hebben al een goede positie op de markt voor kleine bedrijven. We verwachten vooral groei in het midden- en kleinbedrijf en grootzakelijk segment. In deze segmenten bieden we naast mobiele ook vaste oplossingen aan.”

Landelijk dekkend 4G-netwerk

T-Mobile is zeer tevreden over de voorspoedige uitrol en kwaliteit van het nieuwe 4G-netwerk. Klein: “Met het nieuwe netwerk heeft T-Mobile een duidelijk onderscheidend vermogen op zowel de consumenten- als zakelijke markt. In het eerste kwartaal is het datagebruik bij onze klanten gestegen met 53 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. Het aantal 4G-gebruikers is inmiddels de 1 miljoen gepasseerd. Dit aantal zal naar verwachting snel toenemen nu het 4G-netwerk al in oktober landelijk dekkend is.”