Den Haag,
11
oktober
2016
|
14:09
Europe/Amsterdam

T-Mobile zal recht van klanten bepleiten voor de rechter

Vandaag heeft de Eerste Kamer de Nederlandse wet Netneutraliteit aangenomen. Deze wet bevat onder andere een totaal verbod op zero rating en is in strijd met de Europese wetgeving. T-Mobile zal dan ook de belangen van haar klanten verdedigen tot aan de rechter.

Voor de nieuwe add-on dienst 'Datavrije Muziek' wordt zero rating toegepast. Anders gezegd, dataverkeer gebruikt voor audiostreamingsdiensten die zich op het platform hebben aangesloten, gaat niet uit de bundel.

T-Mobile wist dat de kans bestond dat de Eerste Kamer over zou gaan tot dit besluit. Echter de Europese Verordening voor netneutraliteit en de daarbij horende Berec Guidelines geven expliciet de ruimte voor deze vorm van zero rating. Onder de Europese wetgeving is het toegestaan om categorieën diensten onder voorwaarden te zero raten. T-Mobile voldoet aan die voorwaarden en klanten en mensen uit de muziekindustrie zijn super enthousiast over de nieuwe add-on dienst. Deze stap is een grote doorbraak en bevordert innovatie in de telecom- en in de muziekindustrie.

Datavrije Muziek is geheel vorm gegeven volgens de voorwaarden die de Berec Guidelines stelt aan zero Rating. Dit is zorgvuldig getoetst.

Een Europese verordening heeft een directe werking en geldt dus in elke Europese lidstaat om zo harmonisatie te bewerkstelligen. T-Mobile is daarom zeer verwonderd dat de Nederlandse politiek een wet aanneemt die conflicteert met een Europese wet. In dit geval betekent het dat bepaalde diensten die aantrekkelijk zijn wel in heel Europa, maar niet in Nederland aangeboden kunnen worden.

Zoals de minister zelf al heeft aangegeven, moeten bedrijven hun gelijk bij de rechter gaan halen en desnoods bij het Europees Hof van Justitie. T-Mobile vindt het onbegrijpelijk dat een minister van Economische Zaken zo omgaat met de belangen van consument en het bedrijfsleven. T-Mobile heeft dan ook geen andere keus dan het recht voor haar klanten te bepleiten voor de rechter. Dat zullen we dan ook doen.

Naast alle enthousiaste reacties was er ook een kritisch geluid te horen dat T-Mobile bepaalde (grote) partijen zou voortrekken of zou selecteren. Graag benadrukken wij dat er geen enkele vorm van selectie plaatsvindt en dat de dienst, zonder kosten, open staat voor elke audiostreamingsdienst. Alle aanbieders van audiodiensten, hele kleine, grote en buitenlandse, kunnen zichzelf aanmelden. Dat is ook een van de voorwaarden uit de Berec Guidelines. Juist openheid is de kracht van dit platform.

Ook werd in de media een link gelegd met eerdere producten van andere telecom providers. Het betrof hier echter het zeroraten (of voortrekken) van één commerciële muziekaanbieder. Dit is niet toegestaan onder de Berec Guidelines. Dat doet T-Mobile met Datavrije Muziek nadrukkelijk niet. Wij zero-raten een gehele categorie, muziek. Dat is juist onder de Berec Guidelines toegestaan.